Šivati ali ne šivati, to je tu vprašanje

“Velika sem 172 cm, tehtam 72 kg. Sem skladne postave, kar pomeni, da je nekaj viška kilogramov enakomerno razporejenih. 😉
Rada se oblačim športno elegantno, kar seveda ne pomeni dosti. Oblečem elegantne obleke, tudi krila rada nosim. Pa tudi hlače, še posebej kavbojke.
Imam malo širša ramena, ozke boke, malo močnejše noge. Trebuh je malenkost opazen, vendar je forma pasu vidna. Prsi imam manjše. Imam blond lase do ramen ter modre oči.
Stara sem 50 let, ampak imam rada mladostne kroje in materiale, seveda pa vseeno primerne moji starosti.

Po dolgem času sem našla super šiviljo. Rada bi si dala delat kakšno obleko ali dve in zato prosim za kakšen nasvet glede kroja. Blago lahko upoštevaš različno, debelejše za zimo in lahkotnejše za toplejše letne čase.
Obleko(e) potrebujem predvsem za v službo (delo s strankami), občasno pa tudi za kakšno zabavo oziroma nastop pred publiko.
Hvala!”

Pozdravljena,

najprej priznam, da bom pri temle odgovoru povsem pristranska. Jaz šiviljam ne zaupam. Pika. Seveda sem povsem za običajno krajšanje, podpiram ožanje preširokih pasov in podobno, a ko gre za izdelavo oblačila iz ničle, se vedno bojim, kaj bo na koncu prišlo ven. Svoj čas sem kar nekaj stvari dala šivati, pa na koncu nobena ni bila videti tako, kot sem si jo jaz zamislila. Ali pač nisem nikoli našla prave šivilje – saj sama praviš, da si jo sama šele po dolgem času.

Zdaj pa h konkretnim odogovorom, ki niso obarvani z mojimi travmami! 😉

Glede krojev bi predlagala, da najdeta nekaj, kar je rahlo poudarjeno v bokih (všitki, drapiranje, žepi, peplum …), da poudariš ožje boke in jih narediš bolj ženstvene, s tem pa istočasno tudi bolj enakomerno postavo. Širše rame boš rahlo zakrila z dobro izbranim izrezom: V ali malo bolj odprt okrogel ovratnik, vsekakor pa odpadejo ozke naramnice, polpuliji in puliji in naramnice, prekrižane na hrbtu. Prav tako v zgornji del obleke ne spadajo naborki, čipke, močan nakit, kombinacije s šali … Absolutno naj obleka pokaže oz. definira pas, lahko z dodanim pasom samim, z rezom, s kombinacijo materiala …

Glede materialov pa lahko podam bolj splošno usmeritev, šivilja bo tu zagotovo vedela več povedati. Za pozimi seveda kaj težjega, kompaktna viskoza ali še raje kombinacija z volno. Za poleti lažja viskoza ali bombaž, najraje platnenega otipa. Ali pa lan, če te ne moti, da se mečka.

Spodaj nekaj idej. Najbolj primerna se mi zdi Demi Moore, ki je krasna. Pri prvi Elizabeth Hurley bi spremenila barvo na kaj bolj umirjenega. Zadnja kot nasvet, kakšen naj bi bil kroj krila oz. spodnjega dela obleke, dolžina se seveda lahko prilagodi.

Fino šivaj!

lp,lenka

obrnjen-trikotnik-1 obrnjen-trikotnik-2 obrnjen-trikotnik-3 obrnjen-trikotnik-4

Objavljeno v Moja omara. Naredite si zaznamek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*