Domine ali zakaj se je podražila vaša najljubša bazična majica

IT svet te dni pretresa novica, da je zaradi poplav na Tajskem zelo otežena proizvodnja in dostava trdih diskov. V Bangkoku je poplavilo proizvodne obrate tovarn, ki izdelujejo trde diske, zato v računalniškem svetu že vlada pomanjkanje teh artiklov, tisti, ki so že na evropskih tleh, pa se dražijo in vedno težje jih je kupiti. Šlo je že celo tako daleč, da nekateri računalniški trgovci omejujejo količino nakupa na stranko, da ne bi sami ostali brez osnovne računalniške komponente.Globalizacija, nekoč zgolj abstrakten pojem, ki je v najboljšem primeru pomenil, da lahko brez težav komunicirate z nekom iz južne Amerike, je tako tudi za Evropejce postal zelo realen.Avgustovske poplave v Pakistanu in na Kitajskem, ki so zahtevale tudi preko 1000 življenj, so z vodo zalile bombažna polja in uničile doberšenj del letine bombaža.

Bombaž
slika: FreeDigitalPhotos.net 

Hkrati z rastjo prebivalstva in standarda na Kitajskem pa raste tudi kitajski notranji trg. Če so še pred leti veliko večino izdelanih oblačil in drugih potrošniških dobrin izvozili, zdaj Kitajci sami postajajo kupci svojih izdelkov. To pa med drugim pomeni, da za evropski in ameriški trg ostane manj poceni bombaža.

Proizvajalci so se na novo nastale razmere po eni strani odzvali precej predvidljivo in za nekaj evrov dvignili cene svojih izdelkov. Po drugi strani pa je se je pojavila mnogo večja težnja, da del bombaža v majicah nadomestijo z umetnimi ali celuloznimi materiali. Poliamid lahko na primer posnema otip bombaža in se prikrade v surovinske sestave, še večjo veljavo pa sta pridobila tudi modal in bambusova vlakna.

Glede na to, da je intenzivna pridelava bombaža zelo škodljiva za okolje, saj za uspešno rast porabi ogromno vode, gnojil in pesticidov, to morda niti ni slab razvoj dogodkov.

V zadnjem mesecu so se cene bombaža počasi spustile in stabilizirale, delno tudi zato, ker je Kitajska napovedala do 10 odstotno rast v pridelavi, videli pa bomo, kdaj in kako se bo to poznalo na naši najljubši bazični majici.

Objavljeno v Trendi, označeno z , , , , , , , , , , , , , , .
Naredite si zaznamek.

Domine ali zakaj se je podražila vaša najljubša bazična majica komentirano: 3x

  1. peter pravi:

    Kako res! Vsi bi morali razmišljati o tem, kupovati domače proizvode in ceniti čase, ko smo vse pridelali sami…pa čeprav je bila na izbiro le ena majčka v dveh različnih barvah…

  2. Anonimno pravi:

    Naj bo to v opomin vsem tovarnam, ki so proizvodnjo preselile na daljni vzhod, pa tudi nam, naj nehamo brezskrbno trositi. Dokler mi pocnemo to, se gre, ko bodo iste privilegije zahtevali Indijci in Kitajci, se pa planetu slabo pise. Bo treba v Evropi biti se za dober zgled, ne le za slabega.

  3. Anonimno pravi:

    Raznolikost je ze ok, samo ne za vsako ceno. In v danasnji raznolikosti ni razlik, samo potrosnistvo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*