Slovarček materialov: akril

Zimskemu (ne)mrazu in težkim časom primerno, bomo začeli pri toplem in poceni materialu: danes bo naš akril.

Akril je poenostavljeno rečeno umetna volna. Gre za vlakna, ki jih pridobijo iz karnonskih vlaken in na otip posnemajo največkrat volno, včasih pa tudi bombaž. Akril je v primerjavi z drugimi sintetičnimi vlakni manj odporen na drgnjenje, po domače rečeno, se zelo rad mucka. To je značilnost tega materiala, ki jo morate vzeti v zakup, če se odločite za oblačilo iz akrila. Pametno je torej investirati v nakup strojčka za odstranjevanje muck.

Oblačila, ponavadi so to jopice in puloverji, iz akrila so zelo topla in vzdržujejo telesno temperaturo. Akril je tudi zelo mehek material, ki v nasprotju z volno običajno nič ne grize. Ima pa to slabo stran, da se v akrilu radi in bolj potimo. To nekoliko ublažimo, če pod akrilni pulover oblečemo bombažno majico s kratkimi ali dolgimi rokavi.

Akril se običajno ne krči, pametno pa ga je prati na programu za občutljivo perilo, saj se tako manj zmucka in ostane bolj mehek. Ker vpije zelo malo vode, je oblačilo iz akrila zelo hitro suho.

Če povzamemo:

za koga je akril primeren?

Za vse, ki imajo radi mehka oblačila, jih ne moti krajša življenjska doba in za eno oblačilo niso pripravljeni veliko plačati.

Za koga akril ni primeren?

Akril ni primeren za tiste, ki se veliko potijo, ki od puloverja zahtevajo dolgo življenjsko dobo in ki jih moti vsaka mucka na rokavu. 

Objavljeno v Shopping, označeno z , , , , , , , .
Naredite si zaznamek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*