Uradno, a ne uradniško

“Zaradi narave mojega dela – delam v javni upravi – se vsakodnevno soočam z izzivom, kako se obleči primerno okolju. Gre za okolje, ki je na papirju zelo institucionalno, vendar pa se sodelavke oblačijo zelo sproščeno, nobena ni prav poučena glede trendov v oblačenju. Gre za bolj vaško okolje. Moje znanje glede elegance je omejeno na črne hlače in belo srajco ter visoke pete. Kadar se tako oblečem, sem tarča komentarjev cel dan, tako da sem večinoma kar v kavbojkah in puloverju. Vseeno pa si želim preseči ta vsakdanji stil oblačenja in biti bolj poslovno elegantna brez vzbujanja občutkov ogroženosti pri sodelavkah. Rada bi bila videti urejena, vendar dostopna. Potrebovala bi nekaj predlogov, in to konkretnih glede trgovin, kaj kupiti in kako kombinirati te osnovne kose. Ker imam zelo malo časa, denar pa ni neka skrb, bi prosila za ideje, kako in kje najti prave kose. Hvala za pomoč:)”

Zdravo!

Razumem, kaj misliš in kako se počutiš. Marsikaj je v kakšnem kraju samoumevno in običajno, v drugem okolju pa si videti, kot da bi padel z Marsa. Ne bom ti ponujala nasvetov o samozavesti in o tem, kako se požvižgati na opazke, ampak se tvoje težave raje lotiva s stilističnega vidika.

Prvi nasvet je ta, da svoj novi stil izoblikuj počasi in postopoma. Če sodelavke in tudi ti vsak dan nosijo kavbojke in puloverje, bodo z danes na jutri poslovni kostim in visoke pete res sprejete z začudenjem. Gradi postopoma! Danes pulover na jeans zamenjaš s srajco, jutri na jenas in pulover oblečeš blejzer, pojutrišnjem namesto puloverja (saj bo tudi vreme to dopuščalo) oblečeš top ali bluzo. Namesto da bi takoj skočila v malo črno obleko in jakno preko, najprej na ozke hlače nosiš tuniko ali obleko, potem hlače zamenjaš s hlačnimi nogavicami. Preko pa si raje nadeneš lepo jopico, da se sodelavke ne bodo počutile ogrožene. Namesto windstopperja v službo oblečeš trenč plašč – kar na jeans in pulover, pa bo lepa kombinacija!

Kadar nosiš bolj sproščeno kombinacijo, si magari privošči malo petke na čevljih, na bolj elegantne obleke pa najprej obuj nizke čevlje, ki so tako ali tako modni, da ne boš zastrašujoče elegantna in formalna!

Srečo imaš, da finance niso problem, zato si lahko omisliš zelo dobro bazično garderobo, iz katere izhajaš. Kupi si dvoje ali troje dobre jeanske – ene črne, ene temno modre in ene svetlo modre. Za poleg nekaj kul in hkrati sofisticiranih topov in kaki dve jakni oz. blejzerja za preko. Jopice si omisli v treh modelih – stil Chanel, kratka in fino pletena bombažna ali visokozna in dolga in asimetrična. Nujno potrebuješ belo srajco sodobnega kroje (nič tajliranega, prosim) in pa kakšno črno tuniko/obleko.

Katere trgovine predlagam za nakupe? Če denar ni ovira, brez problema Emporium, ki ima vse na kupu in tudi zelo lepe, modne izdelke za solidne cene. Če nisi iz Ljubljane, poskusi v Modiani, kakovostne znamke, dobra izbira, najdeš pa jo skoraj v vsakem mestu. V Ljubljani in Mariboru po stilu priporočam še Jones in pa seveda idealno izbiro za tvoj bodoči stil, sproščen, a eleganten in moden, Max Mara, Max & Co., Marella.

Spodaj pa še nekaj idej, kakšen stil ustvariti. Javi, kako se ti zdi in če potrebuješ še kakšno informacijo!

Poslovno_1 Poslovno-2 Poslovno-3 Poslovno-4 Poslovno-5 Poslovno-6 Poslovno-7
lp,lenka

____
Foto: Pinterest.com, Business-lady.net

Objavljeno v Moja omara. Naredite si zaznamek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*