Kategorija: Lifestyle

Nuhalna svetlina: ali je test nujen?

Nuhalna svetlina: ali je test nujen? Odgovor je hkrati preprost in ni preprost.

Vsekakor drži, da je od aprila 2023 pregled nuhalne svetline med 10. in 13. tednom 6 dni za vse nosečnice s kartico ZZZS brezplačen. Če ste noseči in v pravem obdobju nosečnosti, je nuhalna z dvojnim hormonskim testom vaša pravica. Ni pa niti nuhalna obvezna, niste zavezani k temu, da jo opravite. Lahko bi rekli, da je pregled nuhalne svetline vaša pravica, ni pa vaša dolžnost.

Kaj je pregled nuhalne svetline?

Priljubljena “nuhalna” ali “nuhalna svetlina” je ultrazvočni test, s katerim merimo nabrano tekočino med kožo in podkožnimi tkivi v zatilju. To meritev imenujemo nuhalna svetlina in je lahko pomemben indic za nadaljnje raziskave. Iz tega, da gre za ultrazvočno preiskavo, pa vidimo, da je nuhalna neinvazivna preiskava, torej sama nuhalna ne more ogrožati matere ali ploda.

Pregled nuhalne je zgolj presejalni test, kar pomeni, da nam ne poda enoznačnega odgovora, ampak zgolj verjetnost, ali plod ima eno od najpogostejši trisomij ali ne. Nuhalna z relativno visoko verjetnostjo pove (približno 80 %), ali ima plod trisomijo 13, 18 ali 21.

Za večjo zanesljivost rezulatov pregled nuhalne svetline združujemo z dvojnim hormonskim testom, ki rezultate nuhalne svetline poboljša ali poslabša. Tudi dvojni hormonski test je neinvazivna preiskava, saj se jo opravi z odvzemom majhne količine materine krvi, torej dvojni hormonski test ne predstavlja nikakršne nevarnosti za mater ali plod.

Zakaj je pametno opraviti nuhalno svetlino?

Dve stvari sta tukaj. Pri nuhalni svetlini ne gre zgolj za merjenje tekočine v zatilju ploda, ampak takrat opravimo tudi temeljit zgodnji morfološki pregled ploda. To pomeni, da plod ultrazvočno natančno pregledamo, ocenimo tedne gestacije glede na zadnjo menstruacijo, nuhalna svetlina pa je tudi že priložnost za prve napovedi spola otroka.

 

Ali naj opravim nuhalno svetlino?

Naš odgovor je, da. Nuhalna svetlina naj bo pregled, ki ga opravite, tudi če:

 • bi bili pripravljeni sprejeti otroka s posebnimi potrebami,
 • greste tako ali tako na NIFTY,
 • greste tako ali tako na biopsijo hormonskih resic ali amniocentezo,
 • želite v nosečnosti opraviti čim manj pregledov.

Nobeden od zgoraj naštetih pregledov (NIPT NIFTY, biopsija hormonskih resic, amniocenteza) namreč ni morfološki pregled. Na teh treh pregledih sicer odvzamejo vzorce za pregled DNK-ja, a ploda ne pregledajo zgodnje morfološko. Prav tako so pregledi, ki sledijo nuhalni, prepozni, da bi lahko glede na plodov razvoj prilagajali predviden datum poroda (PDP), na pregledu nuhalne svetline pa je to povsem razumno početje, če ultrazvočni pregled kaže drugačno gestacijsko starost, kot jo kaže domnevni datum zadnje menstruacije.

Prav tako pregled nuhalne svetline opravite, tudi če nameravate otroka obdržati v vsakem primeru. Če nuhalna svetlina in drugi pregledi morda pokažejo, da nosite otroka s posebnimi potrebami, bo zgodnje vedenje o tem dalo vam, staršem, ter ginekološki, porodničarski in pediatrični ekipi vedenje, da se bo rodil otrok, ki bo morda takoj po rojstvu potreboval posebno skrb. Pogosto se namreč Downovemu sindromu pridružijo tudi srčne napake, ki zahtevajo posebno spremljanje ali zdravljenje in podobno.

Sklep na temo nuhalna svetlina:

Država vam je kot nosečnici namenila sredstva za posebno pomemben pregled. Izkoristite jih! Brezplačni pregledi nuhalne svetline s kartico ZZZS so možni tudi v ZC Dravlje, ki je koncesionar in se lahko pohvali izjemno kakovostnimi ultrazvočnimi aparaturami, kar lahko pomembno vpliva na natančnost meritev.

V Zdravstvenem centru Dravlje blizu ljubljanske obvoznice na naslovu Cesta na Poljane 24, vas čaka brezplačno parkirno mesto in pa prijazne medicinske sestre za naročilo.

 

 

 

Objavljeno v Lifestyle | Oznake: , , , , , , | Dodaj komentar

Brezplačna nuhalna v ZC Dravlje

Brezplačna nuhalna v ZC Dravlje

Brezplačna nuhalna v ZC Dravlje je možna za vse nosečnice s kartico ZZZS. Sprememba zakonodaje aprila 2023 je prinesla veliko spremembo za vse nosečnice, ki imajo veljavno kartico ZZZS. Zakonodaja ureja, da je nuhalna brezplačna za vse nosečnice, ki imajo veljavno kartico ZZZS in se za pregled nuhalne svetline odločijo pri ustanovi, ki sme ponujati brezplačen pregled nuhalne svetline na ZZZS.

Med zdravstvenimi ustanovami z brezplačnim pregledom nuhalne svetline je med nosečnicami po številu pregledov najbolj priljubljen Zdravstveni center Dravlje, ki ga najdete v Ljubljani na Cesti na Poljane 24 za Mercator centrom Šiška.

Brezplačna nuhalna ZC Dravlje Ljubljana

Brezplačna nuhalna ZC Dravlje Ljubljana

ZCD, ki ga marsikdo pozna po zdravljenju neplodnosti, imajo res dolgoletne izkušnje v merjenju nuhalne svetline, ginekologe_inje s številnimi izkušnjami in opravljenimi meritvami ter najboljše aparature. Vsi ginekologi_nje iz ZC Dravlje v Ljubljani imajo za nuhalno licenco FMF.

Kako se naročiti na brezplačno nuhalno v Dravlje?

Brezplačen pregled nuhalne v ZC Dravlje opravljajo za vse nosečnice, ne le za tiste, ki so vodene pri njih. Prav tako za brezplačen pregled nuhalne svetline v ZC Dravlje ne potrebujete napotnice svojega ginekologa_inje, ampak zadostuje veljavna kartica ZZZS. Naročite se tule.

Na pregled nuhalne svetline z dvojnim hormonskim testom se naročite približno 3 tedne pred opravljanjem nuhalne svetline. To pomeni, da se je najbolje naročiti nekje v 8. tednu nosečnosti in tam do približno 10. tedna. Nuhalno se namreč opravlja do 13. tedna 6 dni nosečnosti. Za sam pregled potrebujete le veljavno kartico ZZZS (nobene napotnice).

Pregled nuhalne je ultrazvočen in poteka večinoma preko trebuha, le izjemoma vaginalno (ali če je plod za pregled neprimerno obrnjen ali če je preveč maščobnega tkiva na trebuhu in ultrazvok preko trebuha ni mogoč). Za dvojni hormonski test pa vam prijazne medicinske sestre iz ZCD zgolj odvzamejo kri.

Pri pregledu nuhalne v ZC Dravlje je lahko prisoten tudi bodoči očka. Po pregledu boste veseli 8 slikic vašega ploda, lahko pa se odločite tudi za nakup USB-ključka s slikami in videom.

Oba pregleda sta torej neinvazivna. Mariskatera nosečnica se ob brezplačnem pregledu nuhalne odloči še za istočasno oddajo krvi za test NIFTY NIPT, ki poda še bolj zanesljivo verjetnost o spolu in najpogostejših genskih napakah (trisomije oz. glede na paket NIFTY).

Objavljeno v Lifestyle | Oznake: , , , , , , , | Dodaj komentar

Računalniške storitve za mala in srednja podjetja: Izberi TRISTO d.o.o iz Domžal

Računalniške storitve za mala in srednja podjetja

Ste malo ali srednje podjetje? Vas zanima, kako računalniško organizirati delo, da bo prav za vse? Računalniški servis TRISTO uredi vse!

Si v pisarni želite, da bi:

 • lahko vsi dostopali do nekaterih datotek
 • do drugih pa le določeni
 • imeli zaposleni svoje omrežje
 • obiskovalci pa od tega ločeno omrežje
 • vsi tiskali na en tiskalnik
 • varno delali od doma
 • imeli v podjetju računalnike in prenosnike zaščitene pred virusi
Računalniške storitve za mala in srednja podjetja
Računalniški servis TRISTO
Računalniške storitve oz. IT storitve za mala in srednje velika podjetja

Računalniško podjetje TRISTO d.o.o. iz Domžal je odlična izbira za računalniške storitve oz. IT storitve za mala in srednja podjetja. TRISTO d.o.o. ima dolgoletne izkušnje:

– v opremi pisarn, trgovin,
– vzpostavitvi omrežij,
– vzpostavitvi VPN-dostopov,
prodaji, inštaliranju in servisiranju strojne in programske računalniške opreme.

Računalništvo TRISTO d.o.o poskrbi za mala in srednja podjetja, je pa tudi specializirano za računalniško podporo računovodskim podjetjem in odvetniškim pisarnam. V računovodstvu in odvetništvu je posebno pomembno, da je računalniška podpora dobro uvedena, certifikati ustrezno nameščeni in da se računalniški servis tudi hitro odziva.

Pokličite računalniški servis TRISTO na telefonsko številko 01/ 5550 300, jim pišite preko kontaktnega obrazca ali jih obiščite v Domžalah na Gostičevi ulici 2 (blizu Mercator centra).

Objavljeno v Lifestyle | Dodaj komentar

Citypark osrečil 52 otrok iz socialno ogroženih družin

52 otrok iz socialno ogroženih družin je decembra osrečil Božiček. Prinesel jim je darila, ki so jih ves mesec v božičkovo tovarno daril prispevali obiskovalci največjega nakupovalnega središča pri nas Cityparka.

Citypark je letos v ospredje postavil otroka. Poleti so obnavljali šolska igrišča, zimski čas pa namenjajo osrečevanju otrok, še posebej tistih iz socialno šibkih družin.

»Videti nasmeh na otrokovem obrazu zaradi tako preproste geste, kot je nakup skromnega darila, ki otroku pomeni več, kot si lahko prestavljamo, je neprecenljivo. In prav to je smisel teh praznikov. To je smisel dobrodelnosti. Otroci so naše največje bogastvo. Naj tako ostane tudi v prihodnje. Za to se bomo v Cityparku trudili tudi v prihodnjem letu. To je naša novoletna zaobljuba,« je iskreno povedal Toni Pugelj, direktor Cityparka.

Skupaj z Zvezo prijateljev Mladine Ljubljana Moste – Polje so organizirali v decembru čisto pravo božičkovo tovarno daril, ki je delovala s sporočilom »Lepo je dobiti, še lepše podariti«. V tovarni daril so postavili božičkovo smrečico želja, ki so jo krasile želje 52 otrok iz socialno šibkih družin, ki jih božiček redkeje obišče.

Obiskovalci nakupovalnega središča so tako lahko izbirali med otrokovimi okraski na smrečici z zapisano božično željo in v eni od 125 trgovin in lokalov opravili nakup, darilo pustili v božičkovem košu in se s svojo gesto vpisali na seznam dobrodelnih.

»Veseli nas, da je Citypark vsem 52 otrokom izpolnil željo in jim s tem polepšal praznike. Darila bodo prejeli starši otrok in jih otrokom podarili doma. Tem otrokom to res veliko pomeni, saj bi sicer ostali brez daril,« je ganjeno povedala sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje Tanja Petek.

CP-1___
Foto: Robert Krumpak

Objavljeno v Lifestyle | Dodaj komentar

Vintage Vikend konec poletja znova presenetil s pestrim dogajanjem

Ljubljana, 31. avgust 2015:

Konec avgusta se je na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem odvila Nostalgična sobota, dogodek, ki povezuje ljubitelje romantične nostalgije in vintage kulture. Dogodek se je odvijal pod taktirko projekta Vintage Vikend, ki je ravno v soboto praznoval šesti jubilej. Od njihovega prvega nostalgično obarvanega dogodka je namreč minilo natanko šest let in dekleti neizmerno veseli, da je vintage evforija v Sloveniji po vseh teh letih še vedno močna. “Projekt Vintage Vikend deluje zelo spontano in se z organizacijo nostalgičnih dogodkov odziva povpraševanju publike, zato me še toliko bolj veseli, da je po toliko letih še aktiven,” je povedala vodja projekta Nina Štajner.

vv-1Za enkratno sproščeno vzdušje na dogodku so poskrbele zimzelene melodije, pozno poletno sončno vreme pa je služilo za odlično kuliso. Zanimivo oblečeni obiskovalci so brskali po številnih stojnicah, bogato obloženimi s starinskimi oblekami, čevlji, modnimi dodatki in nakitom. Posebej privlačna je bila stojnica z recikliranimi kosi oblačil, ki so trajnostna, ekološka in unikatna, vintage diva Angie Snow pa je delila prvovrstne stilske nasvete.

vv-2Dogodek je potekal v okviru razstave Moda v gibanju, ki je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju in odstira pogled na italijansko modo med petdesetimi in devetdesetimi leti prejšnjega stoletja ter prikazuje slovenske modne utrinke tega časa.

____
Besedilo: Vintage Vikend, foto: Špela Regulj in Vintage Vikend

Objavljeno v Lifestyle | Dodaj komentar

Zadnji letošnji nostalgično-umetniški sejem

Prve jesenske sapice napovedujejo prihod nove modne sezone in kar kličejo po osvežitvi garderobe. Zavod ProstoRož vas v sodelovanju z Vintage Vikendom in Umetniškim sejmom park Tabor z največjim veseljem vabi v park Tabor na zadnji letošnji nostalgično-umetniški sejem v soboto, 30. avgusta, med 10. in 18. uro.

Vintage_Vikend_2014_08 Tokratni sejem bo zaznamoval okrogli jubilej znamke Vintage Vikend, ki je v Slovenji prva zanetila vintage evforijo. Od njihovega prvega nostalgično obarvanega dogodka je namreč minilo natanko pet let. Obletnico bodo proslavili, kot se spodobi; z zabavo in retrospektivno razstavo. Za veselo vzdušje bodo poskrbele vesele zimzelene melodije, obiskovalce pa bodo pockrljali tudi s torto, limonado in šampanjcem.

Dogodek bo ponovno združil slovenske kreativce ter vintage ponudnike in tako poskrbel za kar se da pestro dogajanje.  Obiskovalci bodo lahko brskali med čudovito okrašenimi stojnicami mladih lokalnih ustvarjalcev, ki bodo razstavili svoje unikatne izdelke, jih predstavili mimoidočim in z njimi (in med seboj) delili svoje izkušnje in znanje.
V senci krošenj se bo čas odvrtel nazaj, za kar bo poskrbela pestra ponudba oblačil, nakita ter modnih dodatkov iz druge roke, ki jih bodo na ogled postavili vintage ponudniki: Miss Vandelej / Irina Kysselef / Valking / Kredenca / Vintage Vikend / Vintage sunglasses and frames / Vintage Getaway /  Mellow Moose Station / 1st hand warehouse / EGP / 2nd chance / Stara roba nova raba / Tralala vintage.

Objavljeno v Lifestyle | Dodaj komentar

“Kako postati manekenka?”

“Živjo! Stara sem 15 let in želim si postati model/manekenka. Nikjer se še nisem poskusila v tem, želela bi pa slišati kakšen nasvet z manekenstvom v Sloveniji in manekenstvu na splošno. Če mogoče veste kaj o tem, bi bila vesela kakšnega nasveta.
Visoka sem 1,80 m in imam 63 kg.”

Pozdravljena!

S to stranjo modnega posla se pri Fashionista.si ne ukvarjamo, zato o tem tudi ne morem ponuditi korektnih informacij. Podajam pa dva kontakta tistih, ki s tem se ukvarjajo in imajo zate verjetno tudi kak dober nasvet.

Prvi so pri Fashion campu, ki organizirajo poletno šolo manekenstva, druga pa je kolegica Duška z njeno agencijo Tae Morei, ki ponuja tudi možnost, da postaneš manekenka za en dan.

Upam, da ti bodo lahko podali kakšno uporabno informacijo!

Objavljeno v Lifestyle | Dodaj komentar

Umetnine in nostalgija v senci krošenj parka Tabor

 

Ljubljana, 8. junij 2014: Prejšnjo soboto se je v parku Tabor v Ljubljani odvil nostalgično-umetniški sejem, na katerem so prvič na naših tleh združili moči slovenski vintage ponudniki in ustvarjalci unikatnih izdelkov. Povezovanje se je izkazalo za plodovito, saj je v park privabilo izredno pestro množico obiskovalcev. Več kot trideset mladih ustvarjalcev je na ogled postavilo svoje unikatne izdelke in z mimoidočimi delilo svoj pogled na svet. V senci krošenj je bilo prijetno hladno, čas pa se je odvrtel v preteklost s pomočjo pestre ponudbe oblačil, nakita, modnih dodatkov in pohištva iz druge roke. Ekipa Frachella Street Style Culture je v fotografski objektiv lovila najzanimivejše oblečene obiskovalce, ki so se med brskanjem po stojnicah zavrteli v ritmu zimzelenih melodij, okrepčali z eksotičnim sušijem, gospodične pa so se lahko prepustile spretnim rokam mojstrici ličenja Maši Grögl.

Vintage_Vikend_1

Sejem je potekal pod taktirko ekipe Vintage Vikend, ki je tokrat združila moči z društvom ProstoRož in vodjo Umetniškega sejma park Tabor, Tjašo Mavrič. Za Vintage Vikend je bil to prvi projekt po skoraj šestih mesecih mirovanja. »Lansko sezono smo organizirali po en dogodek na mesec, zato je zanimanje publike nekoliko padlo. Letos smo se odločili zmanjšati število sejmov, naslednji se bo tako odvil šele konec meseca avgusta. Prednost želimo dati kvaliteti in ne kvantiteti ponudbe,« pravi vodja projekta Vintage Vikend, Nina Štajner.

Vintage_Vikend_2 Vintage_Vikend_3____
Besedilo: Vintage Vikend
Fotografije: Vintage Vikend

 

 

Objavljeno v Lifestyle | Dodaj komentar

Vintage Vikend po letu odsotnosti zopet vabi v park Tabor

Prvi poletni sončni žarki kličejo po osvežitvi garderobe in tako vas Vintage Vikend po skoraj letu dni odsotnosti v sodelovanju z zavodom ProstoRož in Umetniškim sejmom park Tabor vabi v park Tabor na prvi letošnji nostalgično-umetniški sejem. Dogodek bo prvič združil slovenske kreativce in vintage ponudnike in tako poskrbel za karseda pestro dogajanje.

V senci krošenj se bo čas odvrtel nazaj, za kar bo poskrbela pestra ponudba oblačil, nakita ter modnih dodatkov iz druge roke, mladi ustvarjalci pa bodo svoja dela predstavili mimoidočim in z njimi (in med seboj) delili svoje izkušnje in znanje.

NostalgicnoUmetniski sejem_1Ekipa Frachella Street Style Culture bo v fotografski objektiv lovila zanimivo oblečene obiskovalce. Ljubitelji svetovne kulinarike pa se bodo med obiskom lahko okrepčali na stojnici s tajsko hrano.

Objavljeno v Lifestyle | Dodaj komentar

V Ikoni po moško

Ljubljana, 14. maj 2014: Nakupovalna hiša Ikona je v sodelovanju z GNTLMN STL, predavateljico Leo Pisani in Uredništvom pričesk Robert organizirala edinstven Dogodek po moško.

Ikona_Dogodek_po_mosko_3

Na Mestnem trgu 24 je priznana predavateljica, Lea Pisani, ki se ukvarja image conslutingom, zbrani množici predstavila pravila moškega oblačenja. Izvedeli smo, kako kombinirati kravato in naprsni robček, kateri metuljček si nadeti na dunajski ples, ob kakšni priložnosti obleči frak in tudi, kako na sodobno moško obleko za ležerno priložnost skombinirati športne copate.

Ikona_Dogodek_po_mosko_1 Ikona_Dogodek_po_mosko_2 Dogodek so popestrile pop-up trgovine izbranih blagovnih znamk: HommeGalland, Calvin Klein dišave in perilo, Bvlgari Malalan, Rogaška, Woodway in Črna zračka, moški ter njihove spremljevalke pa so uživali v pokušanju viskija Glenmorangie in temni čokoladi Lucifer.

Ikona_Dogodek_po_mosko_9 Ikona_Dogodek_po_mosko_8 Ikona_Dogodek_po_mosko_4V Ikoni si želijo, da bi tako prijetno moško druženje postalo tradicionalno in tako pripomoglo k dvigovanju kulture oblačenja v Sloveniji.

Ikona_Dogodek_po_mosko_910 Ikona_Dogodek_po_mosko_7 Ikona_Dogodek_po_mosko_5
Ikona_Dogodek_po_mosko_6____
Foto: vse Rober Ribič

Objavljeno v Lifestyle | Dodaj komentar