Kategorija: Zdravje

NIFTY v Ljubljani – test iz skupine NIPT

NIFTY v Ljubljani: priljubljen presejalni pregled NIFTY iz skupine testov NIPT je na voljo tudi v Ljubljani, in sicer v Zdravstvenem centru Dravlje za Mercator centrom Šiška.

NIFTY je neiznvaziven prenatalni presejalni pregled na najpogostejše kromosomske napake, ki se opravi z odvzemom materine krvi in analizo prostocelične DNK ploda v njej.

Kaj točno pomenijo te besede za NIFTY?

NIFTY je prenatalni, presejalni, neinvazivni test.

Prenatalni pomeni, da je to test, ki se opravlja pred rojstvom.
Neinvazivni pomeni, da se opravi na način, ki za mater ali plod ne predstavlja nobene nevarnosti. Nuhalna svetlina in NIPT NIFTY sta npr. neinvazivna pregleda, enako dvojni ali četverni hormonski test, biopsija hormonskih resic ali amnicenteza pa sta invazivna pregleda. V redkih primerih lahko sprožita splav ali prezgodnje rojstvo.

Presejalni pomeni, da NIFTY ni namenjen diagnozi, ampak zgolj identifikaciji problemov ali tveganj. To pomeni, da so rezultati NIFTY-ja izraženi v odstotkih verjetnosti. NIFTY je sicer preko 99% zanesljiv za najpogostejše kromosomske napake. Ni pa 100% zanesljiv, kot je denimo amniocenteza.

 

Kdaj se naročiti na NIFTY?

Naročanje na test NIFTY priporočamo vsem nosečnicam. Še posebej ga priporočamo tistim, ki bi želele z visoko verjetnostjo domnevati, da njihov plod nima katere od najpogostejših kromosomskih napak. NIFTY bo všeč tudi tisti, ki jih resnično izjemno močno zanima spol ploda. NIFTY bod dobrodošel pri vseh, ki niso imele najboljšega rezultata nuhalne svetline (z ali brez dvojnega hormonskega testa), pa si pred invazivnimi pregledi želijo še neinvaziven pregled ali samo neinvaziven pregled. V ZC Dravlje v Ljubljani povedo, da po NIFTY-ju pogosto posegajo starejše nosečnice in pa tiste, kjer imajo v družini osebo s kako kromosomsko napako.

Kje v Ljubljani se naročiti na NIFTY?

V Ljubljani se na NIFTY NIPT lahko naročite v ZC Dravlje, ki se nahaja takoj za Mercator centrom Šiška. Zdravstveni center Dravlje na naslovu Cesta na Poljane 24 je preprosto dostopen z ljubljanke obvoznice. Pred ginekološko kliniko ZCD je vedno dovolj brezplačnih parkirnih prostorov, prijazne medicinske sestre pa vas bodo pozdravile z nasmehom in vse razložile. Na NIFTY se naročite v enakem času kot za opravljanje nuhalne, se pravi po 8. tednu nosečnosti. Naročite se lahko na e-naslov ordinacija@zcd.si.

Objavljeno v Zdravje | Dodaj komentar